Bruins made kruif

Wat houdt lekdetectie in?

Geplaatst op

Lekdetectie is ook wel het opsporen van lekkages, zonder dat er bijvoorbeeld sloop-of breekwerk bij komt kijken. Met gebruik van speciale lekdetectie apparatuur kunnen lekkages simpel en snel worden opgelost, zonder dat de muur, vloer of het dak stuk gemaakt moet worden. Het is niet makkelijk om zomaar een lekkage te vinden, daarbij komt lekdetectie van pas. Wil je weten wat lekdetectie inhoudt en welke lekdetectie methodes er zijn? Lees dan verder en kom erachter!

Lekdetectie methodes

  1. Warmtebeeldcamera of thermografie

Een warmtebeeldcamera kan gebruikt worden om lekkages in cv-installaties, vloerverwarming en waterleidingen op te sporen. Als er bijvoorbeeld een lek in je vloerverwarming zit, dan kan het lek zichtbaar worden gemaakt op de camera. Zo hoeft de vloer niet gelijk opengebroken te worden en zorg je voor minder schade.

Een thermografie infraroodcamera kan verschil in warmte vastleggen. Zo kun je op het beeld verschillen in temperatuur zien. Zo kun je door muren en wanden kijken zonder dat deze opengebroken te hoeven worden.

  1. Endoscopie

Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van een kleine camera. De camera wordt dan in leidingen en kanalen gestopt. Zo kunnen de leidingen van binnen goed worden bekeken. De camera kan ook foto’s maken van het mogelijke lek. Deze methode kan verder worden ingezet op plekken waar de vakmannen lastig kunnen komen. Denk dan aan inbouwtoiletten, afvoeren, spouwmuren, douchebakken, plafonds en vloeren.

  1. Akoestisch onderzoek

Bij deze methode wordt er gebruik gemaakt van ‘geluid’. Er wordt bij deze methode geluisterd naar ruisgeluiden of lekgeruis. Door een stethoscoop of bodemmicrofoon te gebruiken, wordt het raar geluid versterkt en de lekkage worden gevonden. Het inzetten van deze methode is vooral effectief bij cv-leidingen en waterleidingen. In sommige gevallen wordt een leiding onder druk gezet met een compressor en perslucht. Mogelijke afwijkingen kunnen dan door meetapparatuur makkelijk worden opgevangen.

Gerelateerde berichten

De voordelen van zonnepanelen: Waarom zou je investeren in zonne-energie?

Zonnepanelen worden steeds populairder en het is geen verrassing waarom. Naast het feit dat ze milieuvriendelijk zijn, bieden zonnepanelen ook tal...

Lees meer

Hoe werkt een stoomketel?

Stoomketels spelen een cruciale rol in verschillende industrieën, van voedselverwerking tot chemische productie en energieopwekking. Maar hoe werkt...

Lees meer

Over ons

We zijn een blogsite met informatieve teksten. Check hoe het zit met meubels, inrichting en woonwaarde.

Contactgegevens

Via info @ bruinsmadekruif.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden