Bruins made kruif

De uitvinder van het opklapbed

Geplaatst op

Het Murphy Bed, ook wel bekend als een opklapbed, is een bed dat aan één kant opklapbaar is zodat het verticaal tegen een muur of in een kast kan worden opgevouwen. Opklapbedden zijn nuttig in situaties waar de ruimtebeperkt is, zoals studio-appartementen, slaapzalen, stacaravans en cruiseschipcabines. Het bed is vernoemd, geen verrassing, naar een man genaamd Murphy-William L. Murphy.

De eerste opklapbedden

Het opklapbed was er al een tijdje in andere vormen. Thomas Jefferson had zijn bedden in Monticello aan touwen en haken in de nissen van de slaapkamers hangen en Leonard Bailey kreeg in 1899 het eerste patent voor een opklapbed. Murphy’s innovatie had betrekking tot het opklappen van het bed. Met behulp van een oude kastdeurstijl en enkele deurscharnieren bouwde hij een draaipunt waarmee het bed aan een muur kon worden bevestigd en tegen de muur kan worden opgevouwen om het eenvoudig op te bergen.

De uitvinding

Murphy had een paar verschillende banen in Californië voordat hij met zijn uitvinding kwam. Aan het begin van de 20e eeuw verhuisde hij naar San Francisco en huurde hij een klein eenkamerappartement aan de Bush Street, wat hem inspireerde om een stapje verder te gaan in de beddenbranche. Het bed van Murphy nam het grootste deel van de vloeroppervlakte van het appartement in beslag, wat het hebben van gezelschap een beetje moeilijk maakte. Murphy wilde zijn vrienden over de vloer hebben, dus begon hij aan het ontwikkelen van een vouwbed.

Het andere verhaal

Er bestaan ook andere versies van het verhaal. De versie die Murphy’s nakomelingen graag vertellen is dat hij het vouwbed heeft ontworpen omdat hij een jongedame mee wilde nemen naar zijn kamer, maar de morele normen van die tijd stelden dat het ongepast was om een vrouw in zijn slaapkamer te hebben. Wanhopig op zoek naar wat quality time tijd met de vrouw, werd Murphy geïnspireerd om een manier te vinden om zijn slaapkamer direct te veranderen in een meer onschuldige woonkamer.

Start van de verkoop

Murphy trouwde uiteindelijk met datzelfde meisje en gebruikte een lening van haar vader om het zijn beddenbedrijf te patenteren. Datzelfde bedrijf maakt de opklapbedden vandaag, bijna 100 jaar later, nog steeds. De bedden zijn echter niet zo populair als vroeger. De vraag piekte in het begin van de twintigste eeuw.

Gerelateerde berichten

Zo houd je je meubels mooi met katten in huis

Je kunt niet ontkennen dat katten schattig zijn en dat ze een perfect huisdier zijn. Katten zijn echter nieuwsgierig en worden thuis vaak te actief....

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden