Bruins made kruif

Het plaatsen van een rookkanaal

Geplaatst op

Wil je graag een houtkachel, gaskachel of open haard in huis? Dan is het van groot belang om een goed functionerend en veilig rookkanaal te installeren. In dit artikel vertellen we je over het belang van een rookkanaal, welke rookkanalen er zijn en waar je bij de plaatsing rekening mee moet houden.

Wie een haardvuur heeft, krijgt automatisch te maken met rookgassen. Die gassen moeten afgevoerd worden middels een rookkanaal. Er zijn verschillende soorten rookkanalen die allen geschikt zijn voor andere doeleinden. Het gaat dan om zaken als hittebestendigheid, uitmonding, isolatie en ruimte. Weet je niet goed welk rookkanaal je in jouw huis nodig hebt? Laat je dan altijd adviseren door een professional als Denito Schoorsteen

Rookkanalen kunnen globaal gezien opgedeeld worden in twee types:

  • Flexibel enkelwandig rookkanaal
  • Dubbelwandig rookkanaal

 

Flexibel enkelwandig rookkanaal

Enkelwandige rookkanalen worden met name gebruikt voor renovaties of optimalisaties van bestaande schoorstenen. Denk aan situaties waarbij er een schoorsteenbrand heeft plaatsgevonden, of wanneer het bouwkundige kanaal verschillende vormen heeft. Wanneer aan de buitenzijde van het schoorsteenkanaal bruine vochtplekken zichtbaar zijn of op een andere manier blijkt dat het schoorsteenkanaal in slechte conditie verkeert, biedt een flexibel enkelwandig rookkanaal vaak uitkomst. Omdat een flexibel rookkanaal uit één stuk bestaat, blijft de weerstand in het rookkanaal minimaal en ontstaat er minder rookafzetting. Wel moet rekening gehouden worden met brandveiligheid. In verband met de stralingswarmte van een enkelwandige pijp, dient er bij houten vloeren een dubbelwandige pijp tot ca 40 cm onder het plafond te worden geïnstalleerd.

 

Dubbelwandig rookkanaal

Een dubbelwandig rookkanaal wordt met name geplaatst wanneer er nog geen rookkanaal in je huis aanwezig is, of wanneer de huidige schoorsteen verlengd moet worden. Een dubbelwandig rookkanaal bestaat, in tegenstelling tot een flexibel enkelwandig rookkanaal, uit verschillende losse elementen. Dit zorgt ervoor dat het kanaal op iedere gewenste plek kan worden geïnstalleerd. De elementen zijn beter geïsoleerd dan een enkelwandig rookkanaal, waardoor de rookgassen minder snel afkoelen en het kanaal warm blijft voor de trek. Bovendien heb je door de gladde binnenmantel minimaal last van roetafzetting.

Zorg dat je voor het plaatsen van een rookkanaal altijd advies inwint van een professioneel bedrijf. Ieder huis vraagt om een andere aanpak en het is van essentieel belang dat je een rookkanaal met de juiste kwalificering aanschaft.

 

Gerelateerde berichten

Zo houd je je meubels mooi met katten in huis

Je kunt niet ontkennen dat katten schattig zijn en dat ze een perfect huisdier zijn. Katten zijn echter nieuwsgierig en worden thuis vaak te actief....

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden