Bruins made kruif

Het verschil tussen laminaat en parket

Geplaatst op

Vloeren zijn er in allerlei soorten en maten. Het aanbod aan vloeren is groot: laminaat, parket, PVC of tegels. Het lijken allemaal planken, maar er bestaan grote verschillen tussen de soorten. Zo hebben laminaat en parket elk hun unieke eigenschappen.

 

Basismateriaal

Het grootste verschil tussen laminaat en parket is het materiaal. Laminaat is gemaakt van kunststof, waar parket uit houten planken bestaat. Beide soorten vloeren zijn vaak opgebouwd uit lagen. Door het materiaal hebben beide soorten vloeren hun eigen voordelen op het gebied van prijs, onderhoud, uitstraling en het gemak waarmee het is te leggen.

 

Prijsverschil

Zowel laminaat als parket is er in vele soorten en maten. Toch is er in het algemeen wat te zeggen over de prijs van beide soorten vloeren. Laminaat is opgebouwd uit verschillende lagen kunststof. Op de bovenste laag zit vaak een soort print. Dit materiaal is goedkoper te produceren dan hout, waardoor de prijs van laminaat vrijwel altijd lager ligt.

 

Onderhoud

Het verschil in basismateriaal zorgt ook voor een verschil in onderhoud. Laminaat is door de kunststof toplaag eenvoudig te reinigen met een stofzuiger en een dweil. Parket is gemaakt van een natuurproduct en daardoor gevoeliger voor vocht en algemene reinigingsmiddelen. De houten vloer vraagt om regelmatig onderhoud. Afhankelijk van het soort parket is het van belang dat het hout met parketolie of vernis wordt behandeld. Het voordeel van parket is dat de vloer geschuurd kan worden. Na het bewerken lijkt de vloer weer als nieuw.

 

Uitstraling

Parket heeft een warme, natuurlijke uitstraling. Er is een groot aanbod aan soorten parket, aangezien vele boomsoorten geschikt zijn voor de productie van planken. De mogelijkheden bij laminaat zijn echter nog groter, aangezien de toplaag volledig naar eigen wensen kan worden geproduceerd. In theorie zijn de mogelijkheden met laminaat eindeloos.

 

Vloer leggen

Beide soorten vloeren zijn zelf te leggen. Toch vraagt een parketvloer om wat meer inspanning. Zo moet het hout eerst acclimatiseren voordat het gelegd kan worden en dient de luchtvochtigheid in de ruimte niet te laag te zijn. Hout is een natuurproduct, waardoor de planken van elkaar kunnen verschillen. Laminaat is relatief eenvoudig te leggen, vooral met het bekende kliksysteem. Het vraagt minder voorbereiding en is sneller te leggen.

Gerelateerde berichten

Voordelen van gietvloeren

De gietvloer wordt steeds vaker gebruikt. Vooral bedrijven in de industriële en wetenschappelijke sector laten gietvloeren leggen, maar ook...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden