Bruins made kruif

Wat voor gevel heeft mijn woning?

Geplaatst op

Amsterdam is een heel mooie stad. Je kunt er urenlang rondlopen en in elk stadsdeel vind je weer een paar zeer mooie woningen met klassieke interieurs. Als je zelf in Amsterdam woont aan een mooi grachtenpand, dan heb je waarschijnlijk ook een klassieke gevel. Ben je benieuwd wat voor soort gevel dit is? Hieronder noemen we de typische soort gevels in Amsterdam.

Gevels met rolornamenten 1570-1600

Gevels met rolornamenten vinden we in Amsterdam vanaf einde van de 16e eeuw. Deze prachtige renaissancegevels kenmerken zicht door ronde en golvende vormen.

Trapgevels 1600-1665

Trapgevels zijn ook een erg oude soort gevels die je vindt in Amsterdam. Zoals de naam al verklapt, kenmerken trapgevels zicht door een aantal traptreden.

Tuitgevels 1620-1720

De tuitgevels werden vooral gebruikt bij de bouw van pakhuizen van het midden van de 17e eeuw tot het midden van de 18e eeuw. Je herkent ze direct omdat ze lijken op een simpele gevel met enkel op de top en aan de basis nog een trede.

Pilastergevels 1640-1770

Tijdens de overgang van de trapgevel naar de halsgevel, ontstaat tijdelijk de pilastergevel. Hierbij komen de ramen in een wat diepere nis te liggen. Een pilastergevel herken je direct aan een uitstekende pilaster.

Halsgevels 1640-1775

Halsgevels zie je ook weer terug op veel plekken in Amsterdam. Ze worden gekenmerkt door een enkele grote trede met een raam daarin. Aan de zijkanten tref je doorgaans veel versieringen en fruit- en bloemmotieven.

Klokgevels 1660-1790

Klokgevels zijn halsgevels met meer ronde vormen. De naam heeft te maken met de vorm van een tafelklok. Hij wordt ook wel de ingezwenkte halsgevel en is een kenmerk van het classicisme in Amsterdam.

Lijstgevels 1700-1775

De lijstgevels zijn gevels waarbij men nog meer hun best heeft gedaan om de puntdaken te verbergen en koos voor drukke en gedetailleerde versieringen.

Heb je zelf een van deze gevels?

Heb je zelf een gevel zoals die van hierboven? Dan doe je er goed aan om deze te onderhouden en wanneer nodig te renoveren. Er zijn ook veel mogelijkheden voor professionele gevelrenovatie in Amsterdam.

Gerelateerde berichten

Zo houd je je meubels mooi met katten in huis

Je kunt niet ontkennen dat katten schattig zijn en dat ze een perfect huisdier zijn. Katten zijn echter nieuwsgierig en worden thuis vaak te actief....

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden