Bruins made kruif

Zo weet je wat je huis waard is

Geplaatst op

Het is voor een huiseigenaar soms lastig om te bepalen wat het huis nou eigenlijk waard is. Door de vastgesteld WOZ-waarde weet je wel ongeveer aan welk bedrag je moet denken, maar in hoeverre komt het overeen met de daadwerkelijke waarde? We lichten hieronder kort toe hoe de vraagprijs van een woning nou eigenlijk tot stand komt.

Wat gebeurt er in de buurt?

De locatie waar het huis zich bevindt, is zeer bepalend voor de prijs per vierkante meter van een woning. De huizenmarkt heeft op het moment hoge vraagprijzen, zeker in de randstad blijven de prijzen maar stijgen. Het voordeel van nu is dat alles tegenwoordig openbaar en transparant is. Alle transacties die zijn gesloten, zijn geregistreerd. Een makelaar of aankoopmakelaar kan hierdoor gemakkelijk opzoeken welke soortgelijke woningen in jouw straat of buurt zijn verkocht en tegen welke prijs. Dit kan meegenomen worden in het opstellen van de vraagprijs.

Welke factoren spelen nog meer mee?

Naast de prijzen van de dichtbij gelegen woningen zijn er ook een aantal andere factoren die een rol kunnen spelen. Zo is het belangrijk om te kijken of je huis op eigen grond staat of dat het om erfpacht gaat. Wanneer de woning op eigen grond staat is de woning mee waard. Daarnaast speelt de staat van de woning ook een rol. Moet er nog veel aan gebeuren of ziet het er spic en span uit? Tot slot is een buitenruimte altijd een groot voordeel. Daarnaast is het van belang hoe energiezuinig een woning is. Heeft het dubbel of enkel glas, wat zegt het energielabel et cetera. Als deze factoren spelen een rol in het bepalen van de vraagprijs.

De courtage

Een courtage is een bemiddeling fee die een makelaar zelf krijgt. Dit waren voorheen vaste percentages, maar deze tarieven zijn losgelaten. Dit betekent dat je als verkopen zelf met een makelaar kan afspreken welk percentage hij of zij gaat verdienen. Bovendien moet je overeenstemmen wat hierbinnen valt. Het kan zo zijn dat een makelaar extra foto’s maakt of een 3D filmpje. Hier wilt je achteraf niet extra voor betalen.

Zekerheid

Het is verstandig om te wachten met adverteren en dergelijke totdat de vraagprijs daadwerkelijk schriftelijk is vastgelegd. Wanneer de prijs is vastgesteld, wilt dit niet zeggen dat je als verkoper ook aan deze verkoopprijs vastzit. Daar komt bij dat voor een verkoper de deal past rond is op het moment dat de koopakte is getekend. De koper mag zich drie dagen na de ondertekening nog bedenken en anders is het officieel. Het huis is verkocht!

Gerelateerde berichten

Zo houd je je meubels mooi met katten in huis

Je kunt niet ontkennen dat katten schattig zijn en dat ze een perfect huisdier zijn. Katten zijn echter nieuwsgierig en worden thuis vaak te actief....

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden